Naar de hoofdinhoud
Alle collectiesTolkie LeeshulpVeelgestelde vragen
Waarom kom ik op verschillende websites verschillende versies van Tolkie Leeshulp tegen?
Waarom kom ik op verschillende websites verschillende versies van Tolkie Leeshulp tegen?

Er zijn verschillende varianten van Tolkie Leeshulp. In dit kennisbank item lees je hoe dat zit.

Meer dan een maand geleden bijgewerkt

Geen enkele website is hetzelfde. Daarom zijn er 3 varianten van Tolkie Leeshulp beschikbaar. Het maakt voor de prijs niet uit welke variant je kiest: ze kosten hetzelfde. Wil je na de implementatie toch nog overstappen op een andere variant? Dan kan dat kosteloos.

3 voorbeelden van Tolkie Leeshulp: voorbeeld 1 is met losse knoppen, voorbeeld 2 is met een Leeshulp-knop en voorbeeld 3 is met een zwevende vraagtekenknop

Variant 1: Losse knoppen

Bij deze variant kies je voor 3 losse knoppen. Iedere knop staat voor 1 van de leeshulp-functies. Het voordeel van deze variant is dat de gebruiker bijna geen digitale vaardigheden nodig heeft. Voor zowel de ‘Lees voor’ knop als de ‘Simpele tekst' knop geldt namelijk dat je als gebruiker niets anders hoeft te doen dan op die knoppen te drukken. Daarmee zijn dit volgens onze gebruikersonderzoeken met laaggeletterden de duidelijkste knoppen. Het nadeel van deze variant is dat ze onopvallend kunnen zijn. Zeker als je ze op een onhandige plek plaatst. Wij raden daarom aan om de knoppen toe te voegen boven of onder de titel van de pagina.

Variant 2: Leeshulp-knop

Bij deze variant kies je voor 1 Leeshulp-knop.

Wanneer een gebruiker op de Leeshulp-knop klikt, verschijnt er een toolbar. Met die toolbar kan de gebruiker hulp vragen.

Het voordeel van deze variant is dat de knop ontzettend weinig ruimte inneemt. Daarmee past deze knop op bijna iedere website. Een nadeel van deze variant is dat de knop nog minder opvalt dan de losse knoppen. Hij raakt daardoor sneller uit beeld. Daarom is het bij deze variant extra belangrijk dat de knop op een duidelijke plek wordt neergezet.

Variant 3: Tolkie-vraagteken of ‘zwevende knop’

Bij deze variant kies je voor het Tolkie-vraagteken. We noemen deze variant ook wel de ‘zwevende knop’. Dat komt omdat de knop bij deze variant rechts onder in het beeld van de gebruiker zweeft.

Wanneer een gebruiker op het Tolkie-vraagteken klikt, verschijnt er een toolbar. Met die toolbar kan de gebruiker hulp vragen.

Het voordeel van deze variant is dat hij altijd in beeld is. Zelfs als je scrollt, blijft de leeshulp bij je. Dat is ook meteen het nadeel. De knop is dan misschien klein: hij blijft wel altijd in beeld. Daardoor kan hij soms ook in de weg zitten.

Conclusie

In de meeste gevallen is variant 1 het beste. Als je daar geen ruimte voor hebt, kun je voor variant 2 of 3 kiezen. Bespreek dit uiteraard gerust vooraf met ons. We adviseren je graag.

Was dit een antwoord op uw vraag?